Wednesday, September 16, 2015

He built a house ** Épített egy házat

It's all made of wooden rods, glued together. Look closer, it has the furnitures inside it! Yeah, look in on the windows, there's even a bathtub, a sink, and cupboards  and more! God, how the hell he is able to do such things?! It's amazing. Now we only need a machine to make us tiny, or to make the house man-sized! :D


**

Az egész összeragasztott hurkapálcikákból készült. Nézd csak meg jobban, még bútorok is vannak bent! Igen, nézz be az ablakokon, fürdőkád, csap, konyhaszekrény, és még több is van! Jó ég, hogy a pokolba tud ilyeneket csinálni?! Csodás. Mostmár csak egy gép kéne, ami vagy minket kicsinyít le, vagy a házat növeszti a méretünkre! :D












My man is too ingenious! ** A pasim túl ügyes!

He's making gorgeous things with his two killful little hands (okay, they're not so little :P )! He made a beautiful box for my birthday gift that he gave to me, it was so thoughtful: he made a big box and two smaller ones, so then he had a storage for a necklace and another for a lovely medal, and top of this, he also had a box for these two! I was just amazed, how creative he is, and the gift itself.. it was so impressive, I just love it!


**

Csodás dolgokat készít a két kicsi kezével (oké, nem is olyan kicsik :P )! Csinált egy szépséges dobozkát a szülinapi ajándékomnak, amit tőle kaptam, nagyon eszes volt: készített egy nagyobb dobozt és két kisebbet, így lett egy tartója egy nyakláncnak, és egy másik egy medálnak, és a tetejébe még ehhez a két dobozhoz is lett így egy doboz! Lenyűgözött a kreativitása, és maga az ajándék is..nagyon hatásos volt. Imádom!







Coffee butterflies ** Kávés pillangók

Ingredients:

Dough:
35 dkgs flour
1 teaspoon baking soda
15 dkgs sugar
11 dkgs margarine
1 egg
1-1,5 dls sour cream, mixed with sugar
1-2 tablespoons honey
Cream:
14 dkgs butter
10 dkgs powdered sugar
1-1,5 tablespoons Nescafé
walnuts for top

Making:

1. Preheat oven for 180 °C.
2. Shred the margarine with the flour, then mix the other 'dough-ingredients' in, kneading the dough.
3. Roll the dough for 3-5 mms thick, spot out the butterflies (or any shape), and bake for 15 mins until ready, then let it cool.
4. For the cream, put margarine, powdered sugar and coffee into a bowl, and mix it, until creamy/foamy. Cover the cookies with this cream when they're cool, and put a walnut in the middle of each one.

I'm sure you've realized that this recipe is the recipe of "Jammie dodgers - almost" , with a little twist, and then you're right, but I like this one more (except for the lack of golden syrup, but unfortunately we've ran out of it, and it seems like we can only get it in England)! If you don't want to use sour cream, then use more honey, or milk; if you don't like coffe, taste your cream with anything you like (if you like your cookie very creamy, then make more); you can also "glue" your butterflies together with the cream, but in that case I suggest rolling your dough thinner; and for the decoration: use your fantasy!

--  

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor
11 dkg margarin
1 tojás
1-1,5 dl tejföl, kis cukorral elkeverve
1-2 evőkanál méz
A krémhez:
14 dkg margarin
10 dkg porcukor
1-1,5 evőkanál Nescafé
dió, a tetejére

Elkészítés

1.A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
2.A lisztet a Rama-val morzsoljuk el, keverjük hozzá a többi hozzávalót, s gyúrjuk tésztává.
3.Nyújtsuk 3-5 mm vastagra a tésztát, szaggassuk ki, s 15 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk kihűlni.
4.A krémhez a margarint, a porcukrot és a kávét tegyük egy tálba, majd habverővel szépen habosítsuk ki. Kenjük meg vele a kihűlt sütiket, s mindegyik közepére tegyünk egy-egy diódarabot.

Biztosan feltűnt, hogy ez a "majdnem lekváros linzerkék" receptje, egy kis csavarral, ami így is van, viszont nekem így jobban ízlett (kivéve a szirup hiányát, de sajnos az nálunk elfogyott, és úgy tűnik, csak Angliában tudnánk újra beszerezni)! A tejföl helyett használhatunk több mézet, vagy akár tejet is; a krémet ízesíthetjük kávén kívül bármi egyébbel is (ha krémesebbet szeretnénk készítsünk belőle többet); esetleg egy-egy pillangót össze is ragaszthatunk a krémmel, ám ehhez nyújtsuk vékonyabbra a tésztát; a díszítésnek pedig csak a fantáziánk szabhat határt!


Raffaello.

Making these little coconut wonders is a fun and gooy job! They're only fake Raffaellos, but they're delicious and are really sweet treats! :) 
This is a simple recipe, the only cooking-part is to make the syrup, so it's not a big thing - so let's do it beginners, and be the number one confectioner of the party or the day! :D

What you'll need:

30 dkgs of coconut flakes, +10 dkgs for twirling
30 dkgs of sugar
30 dkgs of milk powder (or coffee creamer)
25 dkgs of margarine
2 dls of milk
10-15 dkgs of almonds (or hazelnuts for the cheaper version - mostly we make this kind of Raffaello)

How to make:

Pour the sugar into the water and cook syrup: let it boil for 5 to 8 minutes after it boiled up. 
Put the margarine into a big bowl and pour the syrup on it; then stir until the margarine is completely melted.
After this, pour in the coconut flakes and the powdered milk in turns (I put 2 tablespoons of coconut, stirred, 2 tablespoons of powdered milk, stirred, coconut again and so on...).
If you're ready, put this into the fridge until it's set.
If you use almonds, put them into boiling water then you can peel them easily.
So when the dollop is set, get a teaspoon of it, put an almond or a hazelnut into the middle of it, make it into a ball and twirl in coconut flakes.
At the end you'll have 40 to 60 Raffaellos!

So this is it! Easy, isn't it? :)


--


Elég vicces és ragacsos meló elkészíteni ezeket a kis kókuszcsodákat! Ezek persze csak hamis Raffaellók, de finomak és jó kis édességek! :)
Ez egy egyszerű recept, az egyetlen főzős része az, hogy szirupot főzünk, szóval nem nagy cucc - szóval kedves kezdők, ajánlom, hogy készítsétek el, és legyetek vele az est, vagy a buli első számú cukrászai! :D

Amire szükség lesz:

30 dkg kókuszreszelék, +10 dkg a forgatáshoz
30 dkg cukor
30 dkg sovány tejpor (vagy kávékrémpor)
25 dkg margarin
2 dl víz
10-15 dkg mandula (vagy mogyoró, az olcsóbb változathoz - mi legtöbbször ezt a fajtát csináljuk)

Hogyan készül:

A vízbe öntsük bele a cukrot, és főzzünk szirupot: forrástól számított 5-8 percig főzzük.
Tegyük a margarint egy nagy tálba, öntsük rá a szirupot; aztán addig kevergessük, míg teljesen el nem olvad.
Ezután felváltva adagoljuk hozzá a kókuszt és a tejport (én 2 ek kókuszt tettem, elkevertem, tettem 2 ek tejport, elkevertem, megint kókuszt és így tovább...).
Ha kész, tegyük hűtőbe, míg megszilárdul.
Ha mandulát használunk, tegyük forrásban lévő vízbe, így könnyen lehúzhatjuk a héját.
Tehát, amikor a massza megszilárdult, vegyünk ki egy teáskanálnyit, nyomjunk egy mandulát vagy mogyorót a közepébe, készítsünk belőle kis golyót, és forgassuk a kókuszreszelékbe.
Végül 40-60 Raffaellót kapunk!

Szóval ennyi!Egyszerű, ugye? :)


Muffin.

Today it wasn't me who cooked, lunch was pleated potato.
But, I've baked muffin. To be honest, there's a trick here! :) At first I didn't want to bake muffin, but simple mixed cake, but there were some cruxs (that I didn't see forward of course, only when the dough was ready, but I don't mind, because I wnated to make that cake either way): in the baking tin that I first wanted to make my cake, baked the lunch. Okay, I thought, I'll make it in the round cake mould, and it'll be lovely round-shaped. Then, it turned out that since Christmas, we forgot to bring it back from my mum... At that time, my brain was working hard about what to put that dough in, if I put it in a small baking tin, then it'd be so thick, if I put it in a big tin, then it'd be so thin, so, at last I thought to make it in the muffin mould. Now, we can call this dough 'muffin dough'. Perfect. Actually, this is the recipe of cocoa pie, without cocoa. ;)
Because I've had too much dough for my muffin mould, I had to cook up something for how to bake the remains too. So I took a small baking tin, put muffin paper into it, and baked thos muffins in that. Well, this resort can be good, but only if you put just about a half or one tablespoon of dough in them! I think, this can be the resort, because I put quite a lot into those papers (as I'm doing in the baking mould), and they streamed out. I got some american football ball shapes. :D But of course, the taste was still good! ;)



So, the ingredients of peach muffin:

5 dkgs of butter
1 egg
25 dkgs of sugar
25 dkgs of flour
1 pack of baking powder
2,5 dls of milk
1-2 pieces of peach

Making:

Mix well the egg, melted butter and the sugar.
Mix baking powder with flour, and pour it into the sugary mixture, pour on also the milk, then mix well.
The consistency of your dough will be between the liquid and the substantive.
Put muffin papers into your muffin baking mould, and spoon the dough into them, about 1 tablespoon of it (don't put your paper full, because your muffins will grow).
Cut squares or any shape you want from the peaches and put the pieces onto your dough.
Bake in preheated oven (180°C), until a picker comes out from your muffin clean.
Sprinkle powdered sugar on top while warm.

Simple, isn't it? :) And delicious too. And you can vary it in a thousand ways. :) 


--

Ma nem én főztem, az ebéd rakott krumpli volt. 
Sütöttem viszont muffint. Van itt egy kis turpisság azért! :) Először nem muffint akartam készíteni, hanem sima kevert tésztás sütit, viszont volt némi bökkenő (amiket persze akkor vettem észre, mikor már bekevertem a tésztát, de mindegy, hiszen így is, úgy is megcsináltam volna a sütit): a tepsiben, amiben elsősorban meg akartam sütni a sütikét, épp készül a rakott krumpli. Sebaj, gondoltam, megcsinálom tortaformában, szép kerekre. Kiderült, hogy karácsony óta elfelejtettük visszahozni anyutól... Ekkor már járt az agyam, hogy mibe is tegyem, kis tepsiben túl vastag tésztát kapok, nagyban túl véknyat, így végül arra jutottam, hogy elkészítem muffin formában. Ezt a tésztát muffin tésztának is nevezhetjük most már. Tökéletes. Valójában ez a kakaós lepény receptje, kakaó nélkül. ;)
Mivel a tésztamennyiség kissé sok lett a muffin formához, arra is kellet valami megoldás, hogyan süssem meg a maradékot. Erre fogtam egy kis tepsit, tettem bele muffin papírt, és úgy sütöttem meg a sütikéket. Hát, ez a megoldás lehet, hogy jó, de csak úgy kb. fél-, egy evőkanálnyi tésztát tegyünk a papírkákba! Azt hiszem, az lehet a megoldás, mivel én elég sokat tettem a papírokba (ahogy a sütőformába szoktam), és sütés közben jól szétfolyt. Olyan amerikai focilabda alakokat kaptam. :D Persze az ízük ugyanúgy jó lett. :)


Tehát a barackos muffin hozzávalói:

5 dkg vaj
1 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
2,5 dl tej
1-2 szem barack

Elkészítés:

A tojást, a megolvasztott vajat és a cukrot összekeverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a cukros keverékhez öntjük, ráöntjük a tejet, és jól elkeverjük.
A tészta állag kb. a folyékony és a szilárd között lesz.
A muffin sütőformába tegyünk muffin papírokat, mindbe kanalazzunk kb 1 evőkanálnyi tésztát (ne legyen tele, mert megnő).
A barackból vágjunk kockákat, vagy amit szeretnénk, és tegyünk a tésztára.
180 °C-ra előmelegített sütőben süssük addig, míg egy fogvájó tisztán, tésztadarabkák nélkül kijön belőle.
Még melegen porcukrozzuk meg a tetejüket.

Egyszerű, nem igaz? :) És finom is. És ezerféle módon variálható. :) 



Stuffed potatoes ** Töltött burgonya

Ingredients:

1 kgs of bigger sized potatoes
50 dkgs of ground meat
1 dl of milk
1,5 bun
4 cloves of garlics
1 teaspoon of oregano
salt, pepper
2 tablespoons of oil
4 dls of sour cream

Making process:

1. Scrub the potatoes well, cook them half, cut them into two pieces, and scoop the inside of them with a spoon. (Of course I didn't know when the potataoes will be ready, so mine was a bit hard.)
2. Steep the bun into the milk, slot them out, and add to the meat. Put also 3 mashed garlic cloves for it, the oregano, salt and pepper, mix well, then sear the mixture on the oil.
3. Put aside from the heat, and add the scooped potatoes into it (in my opinion, don't. who wants to eat potato with potato? the recipe said this, but you don't have to do this.), mix it, and stuff the potatoes with it.
4. Pour the sour cream that you've flavoured with the leftover mashed garlic clove on top, and bake in hot oven for 20 mins.


--


Hozzávalók:

1 kg nagyobb szemű burgonya
50 dkg darált hús
1 dl tej
1,5 zsemle
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk oregánó
só, bors
2 ek olaj
4 dl tejföl

Elkészítés:

1. A krumplikat alaposan sikáljuk meg, félig főzzük meg, vágjuk őket félbe, s kanállal vájjuk ki a közepüket. (Persze kezdőként fogalmam nem volt, mikor nem túl puha a krumpli, így az enyém kicsit keményre sikerült.)
2. Áztassuk be a tejbe a zsemlét, nyomkodjuk ki és adjuk a húshoz. Tegyünk bele 3 gerezd zúzott fokhagymát, oregánót, sót, borsot, alaposan dolgozzuk össze, majd pirítsuk meg az olajon.
3. A tűzről levéve adjuk hozzá a burgonyák kikapart belsejét (szerintem meg ne, ki akar krumplit krumplival enni? a recept ezt írta, de ettől nem muszáj beletenni.), keverjük össze, és töltsük a burgonyákba.
4. Locsoljuk meg őket a maradék fokhagymával ízesített tejföllel, és forró sütőben 20 percig süssük.  



Cheese balls ** Sajtgolyók

I've got this recipe from my sister, i think it's delicious, if you love cheese, then you'll love it! :)

Cheese balls:

35 dkgs hard cheese
3 eggs
flour (about 3-5 tablespoons)
salt, pepper, garlic
bread crumbs
oil

1. Grate the cheese into a bowl, add eggs, and the spices as your sense of taste.
2. Add flour in small amounts until you get a kneadable mixture.
3. Shape balls, twirl them in bread crumbs and fry them in hot oil (it's ready after about 3-4 mins) until it gets a lovely golden color.
4. Serve it with rice.


--


A nővéremtől kaptam a receptet, szerintem finom, aki szereti a sajtot, az imádni fogja! :)

Sajtgolyók:

35 dkg kemény sajt
3 tojás
liszt (kb. 3-5 ek)
só, bors, fokhagyma
zsemlemorzsa
olaj

1. A sajtot reszeljük egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a fűszereket ízlés szerint.
2. Apránként adagoljuk a lisztet, míg gyúrható masszát kapunk.
3. Formáljunk golyókat, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, s forró olajban süssük (kb. 3-4 perc alatt kész) szép aranyszínűre.
4. Tálaljuk rizzsel.


Virágcserepecskék ** Flower pots

I've painted two flower pots for our beloved plants, only the writings started to fade on them, since these are real pots, sucking the water inside of them, but still i like the look. :) I've written the latin name of the plant on, and a little poem.


**

Festettem két cserepet szeretett növénykéinknek, épp csak a feliratok fakultak meg kissé rajtuk, mivel rendes cserépkék, amik magukba szívják a vizet; de nekem még így is tetszenek. :) A növények latin nevét írtam rá, meg egy kis versikét. 






Banana bread ** Banánkenyér

Simple and great. Beautiful and delicious! I can only offer this for everyone, even for breakfast, even for dinner, or just beside some tea or coffe, I think it's perfect. It's a concise bread, so een you won't get a big loaf, 2-3 slices are enough to eat. I like it with butter, but you can put jam, peanut butter or anything you want on it. Because the bread is sweet, in my opinion it's better to eat it with something salty like butter. :)

Ingredients:

2 bananas (the riper your bananas are, the easier you can make puree of them)
7 dkgs of butter
8 dkgs of sugar
25 dkgs of flour
2 eggs
2 teaspoons of baking powder
+you can add what you like, almonds, nuts...

Making:

1. Make puree of the bananas with a fork.
2. Mix the flour and baking powder.
3. Beat the eggs and add them, and the soft butter to the flour.
4. Add banana puree, and almonds, nuts if you want, mix well.
5. put some butter and flour into a bread mould, and pour in the mixture.
6. Bake in hot oven (180°C) for 50 mins. (Pay attention! Make sure it not burns.)


--


Egyszerű és nagyszerű. Szép és finom! Csak ajánlani tudom mindenkinek, akár reggelire, vacsira, vagy csak elrágcsálni tea, kávé mellé, szerintem tökéletes. Egész tömör kis kenyér, ezért attól, hogy nem nagy veknit kapunk, elég belőle 2-3 szeletkét megenni. Én vajjal szeretem, de tehetünk rá lekvárt, mogyorókrémet, amit szeretnénk. Mivel a kenyér édes, szerintem valami sósabbal finom, mint a vaj. :)



Hozzávalók:

2 banán (minél érettebb a banán, annál könnyebb pürésíteni)
7 dkg vaj
8 dkg cukor
25 dkg liszt
2 tojás
2 púpozott tk sütőpor
+ tehetünk bele bármit amit szeretünk, mandulát, diót...

Elkészítés:

1. A banánokat törjük össze villával, míg pépes nem lesz.
2. Keverjük össze a lisztet a sütőporral.
3. A tojásokat verjük fel, és keverjük a sütőporos liszthez a puha vajjal együtt.
4. Adjuk hozzá a banánpürét, és ízlés szerint mandulát, diót, amit szeretnénk, keverjük jól el.
5. Egy őzgerinc vagy kenyérsütő formát vajazzunk, majd lisztezzünk, s öntsük bele a masszát.
6. 180 °C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt süssük készre. (Figyeljünk, nehogy megégjen!)